8. september 2010

Mis veel juhtuda saab?

Alustuseks tsiteerin, ebaviisakalt ja autorile viitamata: "Sellist jama on raske kommenteerida." Teine nii jube jama järjest, et palju hullemaks minna on juba keeruline. Mõnevõrra veel saab, aga mitte palju.

Kuulsin eile lõpuks, et mu õppekaardile ilmumata hinne on F. Mis tähendab, et ma kogusin möödunud kooliaastaga täpselt ainult 42 EAPsu. Mis tähendab, et ma täitsin vähem kui 75% ettenähtud koormusest. Mis tähendab, et ma pean jätkama osakoormusega õppes. Mis tähendab, et ma pean edasi hakkama oma õppimise eest maksma, sest riik osakoormust kinni ei maksa (mis on ka loogiline). Mis tähendab, et nyyd on kyll perse majas, sest peale reedest töökaotust ei ole mul mitte kusagilt raha võtta - ja ega vanematel ka ilmselt hästi justkui ei ole.

Ma ei ole neile hetkeseisuga veel midagi rääkinud. Ma ei ole tykk aega kodus olnud ja ei jaksa praegu. Ma vajusin selle uudise all kyllalt kiiresti ahastusest läbi, kuhugi sinna, kus emotsioonid hoopis otsa saavad. Ma ei mõtle selle peale, mis edasi saab, sest niipalju, kui ma mõelnud olen, ei ole ma leidnud yhtegi mõistlikku tulevikku. Ma ei saa teha mitte midagi, et enda olukorda kuidagi parandada, nii et ta tõepoolest paremaks läheks.

Jah, ilmselt ma saaks saata laiali terve laviini CVsid erinevatesse päevatöökohtadesse, aga see tähendab hyvastijättu ylikooliga. Mulle just hakkab kohale jõudma, kui kohutavalt palju on vaja õppida ja vaikselt hakkab vist tekkima ka võimekus selle kallale asuda, mitte kõike aega maha laristada. Kui ma nyyd jooksvalt edasi ei õpi, kaob see jälle ära ja kolmandat korda ma ylikooliga mitte hakkama saama ei lähe. Kaua ma ka jõuan, eksole. Aga ma siiralt tahan praegu õppida! Ma tahan kogu aeg õppida, kogu aeg lugeda oma kirjandust, kogu aeg sellega tegelda ja saada lõpuks sessi ajal portsu A'sid. Ma ei taha seda teha päevatöö kõrvalt, ma tahan seda teha kogu aeg ja täie auruga. Mis tähendab, et peaks loteriivõitu ootama jääma, sest oma raha eest õppimine on kallis. Laenu võtta ei saa, osakoormuses õppijale õppelaenu ei anta. Vanemad? Meie pereeelarve on niigi enam-vähem viimase võimaluseni välja venitatud. Erinevad toetused, mida taodelda saaks, ei kata peaaegu midagi vajalikust ja ma ei ole päris kindel, kas majanduslikku toetust saab yleyldse osakoormusel olles kysida.

Kui keegi näeb kusagil mõnda võimalust, mida ma ei ole märganud,või tööotsa, mida endal hädasti vaja pole, siis palun andke teada.

Kogu see asi tekitab niisuguse meeletu lootusetuse, alaväärsuse ja eneseuskmatuse õhkkonna. Just see, et ma ei näe yhtegi võimalust, kuidas mina saaksin teha midagi, et mu olukord paremaks läheks. Mida saan, teen ka, aga ma ei näe millestki abi syndimas. Tõlkida võiks ju proovida, peaks ju proovima, aga ma ei suuda lihtsalt uskuda, et keegi oleks nõus minuga riskima. Mis mul on - poolik kõrgharidus ja kaks võõrkeelt. Mitte yhtegi paberit, mitte midagi, millega ma saaks oma arvamusi tõestada (ma näiteks arvan, et mul on keeletaju pigem arenenud.) Mis mul veel on: kaks tervet kätt, millega ma vähesel määral erinevaid esemeid suudan valmistada. Mitte meeletutes kogustes, sest aega on liiga vähe. Yks yksik õnnetu pea, millega... ma tõesti ei tea. Paar mõtet keerleb selles ringi, aga mõtteid on igayhel. Neid loomingulist sorti. Paar yksikut ja õnnetut, sellist, mida keegi on kindlasti juba väljendanud. Ammu varem ja paremini.

Lootusetus. Uskumatus. Kui ma arvaks et see aitab, ma ärkaks yles, aga kõik need korrad, kui elu on läinud nii koledaks, et tahaks yles ärgata, on selgunud, et tegelikult ma juba olengi ärkvel. Jõuetus.

10 kommentaari:

Abigaille Almeida ütles ...

ma tõesti ei tea kas see toimib aga näiteks TTÜ-s ma olen kuulnud, et inimene on võtnud endale semestri akadeemilist, kui ta ei saanud täiskoormust tehtud.. tegi ained ära selle semestri sees (kui ta "ametlikult" ei õppinud) ja siis järgmiseks semestriks (kui paberitel oli 2 semestrit aga tegelikult oli möödunud 3), oli tal 75% käes ja ta jätkas ilusasti, midagi maksmata.. (ok.. mingi semstri 1000 krooni vist tuli välja käija aga üldise ainepunktide hinna juures oli see väike summa)

Kas midagi sellist ei annaks TLÜ-s teha? Teed need ained, mis läbi kukusid ilusasti ära.. kui leiad tööd, töötad.. ja siis talvel jätkad sealt kus pooleldi on täiskoormuses?

Anonüümne ütles ...

Jaa meil tartus tehakse ka seda kogu aeg, et võetakse akadeemiline ja tehakse ained ära.

Liina.

Anonüümne ütles ...

Krt ma loodan, et ma nüüd halba uudist tuues maha lastud ei saa:
* Kui mind ähvardab oht langeda osakoormusega õppesse, siis kas ma võiksin võtta akadeemilise puhkuse ja teha oma võlad ära akadeemilise puhkuse ajal?

Paraku ei aita Sind selles olukorras akadeemilise puhkuse võtmine. Sind viiakse osakoormusesse üle või jäetakse täiskoormusesse sõltuvalt sellest, kui palju Sa oled punkte kogunud eelmiste õppeaastate jooksul. Kõik ained, mis on tehtud pärast seda tähtaega, lähevad järgmise aasta arvestusse, mitte aga lõppenud aasta arvestusse. Akadeemiliselt puhkuselt tagasi tulles ei vaadata enam mitte seda, kui palju Sa kokku oled punkte kogunud, vaid palju Sa õppeaasta peale oled punkte kogunud, ning enamasti tähendab see, et jätkad ka akadeemiliselt naastes osakoormusega õppes. Vaata ka alapunkti akadeemilise puhkuse kohta.

Nii kirjutab TLÜ oma kodukal :(

Anonüümne ütles ...

Tead, Tho, proovi selle F'i asjus koolis rääkida. Seleta instituudis oma olukorda, kurda muret. Võib-olla aitavad nemad midagi välja mõtelda. Btw, selle F'i panijaga mingit diili ei anna teha?

Keit.

Anonüümne ütles ...

Ühe teise kooli asjapulgana soovitan rääkida esiteks õppejõuga asjad läbi (nad ka siiski inimesed, üldjuhul ka arusaajad) - vaevalt ta F kohe ära muudab, ent lisaeksam vms. Teiseks tasub muret kurta ka oma dekanaadis või mis iganes asutus see seal on. Ka seal on inimesed - äärmisel juhul sessipikendus vms. Aga kindlasti tasub olla ise aktiivsem ja suhelda, mitte kodus/nurgas musti mõtteid mõelda.

Vabandust, et nina toppisin.

anonüümik

Anonüümne ütles ...

õppelaen?

Anonüümne ütles ...

udupea - osakoormusega seda ei anta.
'Õppejõuga suhelda ning instituudi pealikuga

Kui raha ikka üldse ei õnnestu leida, siis eksmati ja uuel sügisel uuesti täiskoormusele. Varem saadud punktid vist säilivad ka niimoodi.

Tho ütles ...

Whoa! Siin on järsku palju kommentaare tekkinud. Harjumatu. Aitäh.

Õppejõudu pole väga võimalik kätte saada - niipalju kui ma tean, on ta pool aega yleyldse Soomes ära. Intsituudi pealikku ajasin paar päeva taga, kuni avastasin, et igast tähtajad on hirmus lähedal.

See on muidugi õige, et inimestega tuleb rääkida.

Tho ütles ...

Ja anonyymikule igaks juhuks see ka, et siia võib nina toppida kyll. Ma enamasti ei hammusta. Ainult armastan anonyymsetele inimestele identiteete otsida.

Punane Hanrahan ütles ...

Krt, üliõpilasele sobivat tööd ei paku nagu keegi. Ma ka endiselt ei paku:( Halligi pole leidnud veel sellist, mis sulle sobida võiks.

Aga eks ma kaeva edasi & mõtle, mida siin veel teha annaks.